Vegánske Recepty

Výroba seitanu

Run
Recepty od
2 hod.
Príprava: 80 min. | Varenie: 30 min.

Recept na výrobu domáceho seitanu.

Potrebujeme

  • 1kg hladká múka
  • 0,5l vody

Postup

  1. Jeden kg hladkej múky zmiešame s 0,5 l studenej vody a dôkladne vypracujeme v nelepivé, hladké cesto. Zalejeme horúcou vodou a necháme 30 až 45 minút odpočinúť.
  2. Potom začneme s vymývaním. Hmotu vložíme do misy so studenou vodou a oboma rukami premývame tak, aby sa hmota stále udržiavala v celku. Rukami cesto miešame, až sa začne uvoľňovať obilný škrob. Voda zbelie, cesto sa zmenší a začne sa trhať. Proces stále opakujeme, kým nie je voda čistá cca 4x. Nakoniec v miske zostane asi tretina hmoty podobná gume – čo je glutén čiže čistý lepok.
  3. Zoberieme druhý hrniec pridáme vodu, nakrájanú koreňovú zeleninu, morskú riasu a sójovú omáčku shoyu, korenie napr. bobkový list, cesnak, a bazalku. Hmotu môžeme zafarbiť šťavou z červenej repy.
  4. Privedieme vodu do varu a pridáme plátky vytvarované z gluténovej hmoty. Varíme asi pol hodiny.
  5. Po pol hodine by mal byť seitan hotový.

Poznámka

Vývar môžeme použiť na polievku vývar obsahuje veľké množstvo minerálov.

Kategórie:

Hodnotenie a Komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.